wtorek, 15 września 2015

Risotto z białym winem i krewetkami

I znów przyszła pora na risotto. Przepadamy za nim ponieważ daje niesamowite możliwości  łączenia. Mięciutki ryż  stanowi doskonałą podstawę  dla tak delikatnych składników jak krewetki.

Potrzebujemy ( 2 osoby):

1 szklanka ryżu arborio
1 szklanka białego wina
500 ml bulionu drobiowego
1 szalotka
1 ząbek czosnku
20 szt krewetek
1 papryczka chili
1 puszka mleczka kokosowego ( 165 ml)
sól, pieprz młotkowany z kolendrą
Listki pietruszki lub kolendry
Oliwa z oliwek

Cebulę szalotkę oraz czosnek drobno siekamy oraz podsmażamy , dodajemy ryż i mieszamy
 aż ryż się zeszkli .  Zalewamy winem i gotujemy na wolnym ogniu dolewając co chwilę przygotowany bulion. Odkładamy 6 krewetek a resztę obieramy i drobno kroimy, dodajemy do ryżu razem z drobno posiekanym chili. Dodajemy gęstą część mleczka kokosowego i całość gotujemy jeszcze przez chwilę. Pozostałe krewetki obieramy pozostawiając ogony  i grillujemy  na patelni grillowej z obydwu stron. Ryż przyprawiamy  i dekorujemy grillowanymi krewetkami oraz  listkami pietruszki lub kolendry.

Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz