I znów przyszła pora na risotto. Przepadamy za nim ponieważ daje niesamowite możliwości łączenia. Mięciutki ryż stanowi doskonałą podstawę dla tak delikatnych składników jak krewetki.
Potrzebujemy ( 2 osoby):
1 szklanka ryżu arborio
1 szklanka białego wina
500 ml bulionu drobiowego
1 szalotka
1 ząbek czosnku
20 szt krewetek
1 papryczka chili
1 puszka mleczka kokosowego ( 165 ml)
sól, pieprz młotkowany z kolendrą
Listki pietruszki lub kolendry
Oliwa z oliwek
Cebulę szalotkę oraz czosnek drobno siekamy oraz podsmażamy , dodajemy ryż i mieszamy
aż ryż się zeszkli . Zalewamy winem i gotujemy na wolnym ogniu dolewając co chwilę przygotowany bulion. Odkładamy 6 krewetek a resztę obieramy i drobno kroimy, dodajemy do ryżu razem z drobno posiekanym chili. Dodajemy gęstą część mleczka kokosowego i całość gotujemy jeszcze przez chwilę. Pozostałe krewetki obieramy pozostawiając ogony i grillujemy na patelni grillowej z obydwu stron. Ryż przyprawiamy i dekorujemy grillowanymi krewetkami oraz listkami pietruszki lub kolendry.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz