czwartek, 10 września 2015

Pappardelle z Arezzo

Toskania jest regionem bogatym w przepisy  zadziwiające swoją prostotą a zarazem złożonością. Jednak zaskoczył mnie ten przepis , który odkryłam w książce z tradycyjnymi toskańskimi przepisami. Główną bohaterką tego wspaniałego dania jest kaczka. Możemy podawać je w dwojaki sposób: jako aksamitny sos do makaronu pappardelle oraz jako wspaniałe kawałki soczystego i pełnego aromatu mięsa. Takie przepisy lubię.

Potrzebujemy:

1 kaczka
1 cebula
1 seler naciowy
1 marchewka
2 plastry szynki prosciutto
salsa pomidorowa
bulion wołowy
1 porcja masła
1 porcja oliwy z oliwek
wątróbki kacze
goździki
gałka muszkatałowa

Kaczkę oczyszczamy i kroimy na małe części . Podsmażamy na maśle z dodatkiem oleju z oliwek (w równych proporcjach)   aż kaczka zarumieni się ze wszystkich  stron. W tym momencie dodajemy drobno  posiekaną cebulę, selera i marchewkę wraz z szynką prosciutto. Całość smażymy aż warzywa delikatnie zmiękną , dodajemy salę pomidorową.   Solimy i aromatyzujemy utartymi w moździerzu goździkami oraz gałką muszkatałową. Kiedy sos staje się zbyt gęsty  dodajemy ciepłą wodę    lub rosół wołowy. pod koniec gotowania dodajemy  drobno posiekane wątróbki kacze.
Podajemy zapieczone razem z pappardelle oraz parmezanem.

Polecam....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz