poniedziałek, 7 marca 2016

Pierogi z aromatycznym nadzieniem z kaczki

Tereny mazurskie zaskakują nas coraz to nowymi zestawieniami dlatego  z utęsknieniem będę do nich wracać. W tak pięknych i uroczych terenach nie przeszkadza nawet lejący z nieba strumieniami zimowy deszcz.  Hotel położony  pomiędzy pięknymi drzewami, które kołyszą się poddając się podmuchom   wiatru. Ich obraz odbija się w pomarszczonej tafli jeziora , tworząc  kompozycje godne największych artystów. Siedząc za czarodziejską taflą szkła obserwujemy deszczowy  krajobraz ciesząc się  ciepłem restauracji oraz cudownymi aromatami dochodzącymi  z kuchni.
 Te oto zapachy zaprowadziły nas do tych przecudnych pierogów tworzonych w zaciszu naszej kuchni. Oto lista  składników potrzebnych aby rozpocząć nasze dzieło ;).



Potrzebujemy:

Farsz:

6 szt nóżek z kaczki
1 cebula
1 marchewka
1/2 pietruszki
seler
4 łyżki rosołu z kaczki
sól pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
majeranek ,
ząbek czosnku
rozmaryn
skórka z pomarańczy

Ciasto na pierogi:

1 kg mąki
2 łyżki masła
 sól
gorąca  woda


Nóżki z kaczki marynujemy  w majeranku, rozmarynie czosnku, skórce z pomarańczy oraz soli. Zamykamy w pojemniku próżniowym na kilka godzin.
Gotujemy następnie  w szybkowarze  razem z przyprawami i warzywami.
Po 30 minutach wyłączamy szybkowar i wyciągamy mięso  z wywaru. Czekamy aż ostygnie . w międzyczasie  na oliwie podsmażamy cebulę.
Obrane mięso mielimy w rozdrabniaczu i mieszamy z cebulą oraz 4 łyżkami rosołu.

Mąkę ugniatamy  z masłem i gorąca wodą do tej pory aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkowujemy  i wycinamy foremką okręgi , które następnie  wypełniamy farszem  dociskając dokładnie łyżką . Krawędzie od wewnątrz smarujemy pędzelkiem  namoczonym w wodzie łączymy je do siebie mocno ściskając . Zawijamy krawędzie raz za razem tworząc fantazyjny warkoczyk.

Rewelacyjnie  smakują podsmażone na wiejskim maśle  podane z rukolą .







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz