Tereny mazurskie zaskakują nas coraz to nowymi zestawieniami dlatego z utęsknieniem będę do nich wracać. W tak pięknych i uroczych terenach nie przeszkadza nawet lejący z nieba strumieniami zimowy deszcz. Hotel położony pomiędzy pięknymi drzewami, które kołyszą się poddając się podmuchom wiatru. Ich obraz odbija się w pomarszczonej tafli jeziora , tworząc kompozycje godne największych artystów. Siedząc za czarodziejską taflą szkła obserwujemy deszczowy krajobraz ciesząc się ciepłem restauracji oraz cudownymi aromatami dochodzącymi z kuchni.
Te oto zapachy zaprowadziły nas do tych przecudnych pierogów tworzonych w zaciszu naszej kuchni. Oto lista składników potrzebnych aby rozpocząć nasze dzieło ;).
Potrzebujemy:
Farsz:
6 szt nóżek z kaczki
1 cebula
1 marchewka
1/2 pietruszki
seler
4 łyżki rosołu z kaczki
sól pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
majeranek ,
ząbek czosnku
rozmaryn
skórka z pomarańczy
Ciasto na pierogi:
1 kg mąki
2 łyżki masła
sól
gorąca woda
Nóżki z kaczki marynujemy w majeranku, rozmarynie czosnku, skórce z pomarańczy oraz soli. Zamykamy w pojemniku próżniowym na kilka godzin.
Gotujemy następnie w szybkowarze razem z przyprawami i warzywami.
Po 30 minutach wyłączamy szybkowar i wyciągamy mięso z wywaru. Czekamy aż ostygnie . w międzyczasie na oliwie podsmażamy cebulę.
Obrane mięso mielimy w rozdrabniaczu i mieszamy z cebulą oraz 4 łyżkami rosołu.
Mąkę ugniatamy z masłem i gorąca wodą do tej pory aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkowujemy i wycinamy foremką okręgi , które następnie wypełniamy farszem dociskając dokładnie łyżką . Krawędzie od wewnątrz smarujemy pędzelkiem namoczonym w wodzie łączymy je do siebie mocno ściskając . Zawijamy krawędzie raz za razem tworząc fantazyjny warkoczyk.
Rewelacyjnie smakują podsmażone na wiejskim maśle podane z rukolą .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz