wtorek, 1 marca 2016

Czekoladowe naleśniki z kremowym wnętrzem

Niedzielny poranek powitał nas strugami deszczu i niezbyt wysoką temperaturą. Jednak na przekór wszystkiemu w naszej kuchni panowała dość wesoła atmosfera oraz przyjemny zapach  gorzkiej czekolady. A sprawcą tego wesołego zamieszania był mój Małżonek.  Zaserwował mi danie  o  jakim można  pomarzyć.

Aby zrealizować takie marzenie potrzebujemy:

Na naleśniki:

1 szklanka mleka
2 jajka
40 g gorzkiej czekolady
0,5 łyżki kakao  lub korabu
3/4 szklanki mąki
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki oleju
3 krople aromatu rumowego
szczypta soli

Masa budyniowa:

4  duże banany
1 budyń śmietankowy niesłodzony
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru
200 g serka homogenizowanego ( naturalnego)
cukier puder
olejek waniliowy

Do podgrzanego mleka dodajemy pokruszoną czekoladę  i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Kiedy mleko ostygnie dodajemy jajka, mąkę, kakao , cukier puder  oraz olej i aromat rumowy. Ciasto odstawiamy na kilka minut a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju.

W oddzielnym  naczyniu zagotowujemy szklankę mleka , pozostałe mleko  mleko mieszamy z budyniem i cukrem i dodajemy do gorącego mleka. Całość gotujemy ok. 2 minut. Do ciepłego budyniu  dodajemy serek homogenizowany oraz olejek waniliowy. i całość mieszamy.
Naleśniki smarujemy masą budyniową  i zawijamy w nie połówki bananów . Podajemy  posypane cukrem pudrem .
Palce lizać!!!

Polecam




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz