wtorek, 14 czerwca 2016

Delikatne polędwiczki wieprzowe w musie wiśniowym

Wieprzowina nie należy do moich ulubionych mięs, jednak odkryłam ostatnio rasę puławską. Mięso to jest delikatniejsze  a przez to smaczniejsze niż zwykła wieprzowina. Postanowiliśmy uczcić nasz wybór i zrobić  coś co  uświetni  to i tak doskonałe mięso.

Potrzebujemy:

800 g polędwiczki  pokrojonej w plastry
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
300 g wiśni mrożonych
50 ml wiśniówki
4 łyżki miodu wielokwiatowego
1 łyżka posiekanego marynowanego imbiru
8 posiekanych listków mięty

Polędwiczki natrzeć przyprawą do wieprzowiny, oprószyć mąką  i usmażyć  z obu stron na złoty kolor. Do rondelka wlać miód i wiśniówkę , dodać wiśnie posiekany imbir z odrobiną zalewy i gotować  do zgęstnienia sosu, zblendować.
Polędwiczki ułożyć na półmisku skropić sosem wiśniowym  i posypać świeżą miętą .

 Polecam.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz