Wieprzowina nie należy do moich ulubionych mięs, jednak odkryłam ostatnio rasę puławską. Mięso to jest delikatniejsze a przez to smaczniejsze niż zwykła wieprzowina. Postanowiliśmy uczcić nasz wybór i zrobić coś co uświetni to i tak doskonałe mięso.
Potrzebujemy:
800 g polędwiczki pokrojonej w plastry
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
300 g wiśni mrożonych
50 ml wiśniówki
4 łyżki miodu wielokwiatowego
1 łyżka posiekanego marynowanego imbiru
8 posiekanych listków mięty
Polędwiczki natrzeć przyprawą do wieprzowiny, oprószyć mąką i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Do rondelka wlać miód i wiśniówkę , dodać wiśnie posiekany imbir z odrobiną zalewy i gotować do zgęstnienia sosu, zblendować.
Polędwiczki ułożyć na półmisku skropić sosem wiśniowym i posypać świeżą miętą .
Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz