środa, 15 czerwca 2016

Ciasto z czerwonego buraka z aromatem gorzkiej czekolady

Na ten wspaniały deser natknęliśmy się podczas wyjścia z naszymi Znajomymi. Dzień przed Nocą kultury postanowiliśmy wykorzystać na spokojne rozkoszowanie się urokami Starego Miasta . I w ten oto sposób  zajęliśmy miejsce w klimatycznym ogrodzie w cieniu wieży Trynitarskiej popijając piwo warzone przez browar rzemieślniczy  o aromacie earl  grey oraz rozkoszując się pysznym ciastem .
Ciepły wieczór sprzyjał długim rozmowom  oraz relaksowi.

Potrzebujemy:

Ciasto:
375 g ugotowanych czerwonych buraczków
4 dużych jajek
300 ml oleju rzepakowego
275 g mąki pszennej
100 g kakao  z wiatrakiem ;)
3 łyżeczki  proszku do pieczenia
325 g brązowego cukru  lub ksylitolu
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki grubo posiekanej gorzkiej czekolady
skórka  starta z 1 pomarańczy
szczypta soli

Polewa:

100 g gorzkiej czekolady
50 ml  śmietany 30%
1 łyżeczka oleju rzepakowego
kilka kropel olejku pomarańczowego


Ugotowane  buraki wrzucamy do blendera i blendujemy razem  z olejem rzepakowym. Dodajemy jajka i ubijamy mikserem. W drugiej misce  mieszamy ze sobą sypkie składniki i dodajemy masę buraczaną. Całość  mieszamy i przelewamy  do wysypanej mąką keksówki o długości 30 cm. Wkładamy  do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika. Pieczemy przez 70 minut. Pod koniec pieczenia przykrywamy folią aluminiową aby nie przypaliło się z wierzchu.  Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Po 30 minutach  kiedy ciasto ostygnie  w małym rondelku  podgrzewamy  śmietanę nie doprowadzając do wrzenia , zalewamy  nią  drobno posiekaną gorzką czekoladę, dodajemy łyżeczkę oleju oraz olejek pomarańczowy. Wszystko mieszamy aż otrzymamy błyszcząca masę bez żadnych grudek. Smarujemy pędzelkiem  górę ciasta oraz boki i czekamy  aż masa zastygnie.
To zadanie będzie  dla wielu z Was nie do zrealizowania.
Ten cudny zapach gorzkiej czekolady, w którym się zakochacie.

Polecam





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz