wtorek, 14 czerwca 2016

Aromatyczne udka z kaczki pieczone w pierzynce z majeranku i jabłek

Poniedziałek  jaki jest każdy wie.  Wszyscy zapędzeni zastanawiamy się jak zmieścić w naszym napiętym grafiku wszystkie nasze obowiązki. 
 Dlatego idealne na ten dzień będą obiady, które można przyrządzić z ugotowanej dnia poprzedniego kaczki lub udka z niej jak w tym przypadku. Po 15 minutach mamy danie,  które zachwyci każdego nawet najbardziej wybrednego. 

Potrzebujemy :
4 ugotowane udka z kaczki
4 jabłka
1 łyżka majeranku
sól i pieprz
1 łyżka oleju
2 łyżki wody

Przepis jest bajecznie prosty i szybki.  Ugotowane udka układamy na patelni i podsmażamy z obu stron na złoty kolor.  Dodajemy pokrojone jabłka  i łyżkę wody, przyprawiamy majerankiem i dusimy pod przykryciem ok.10 minut.  Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.  Podajemy z ziemniakami,  fasolką szparagową lub pieczywem.  

Zaskoczy was bardzo mile delikatny aromat majeranku oraz zwarta a zarazem delikatna struktura mięsa.  Polecam tym którzy omijają udka z kaczki z powodu chrząstek i ścięgien.
 W takim wydaniu mięso jest mięciutkie i delikatne i bajecznie smaczne. 
Polecam. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz