niedziela, 31 lipca 2016

Kasza gryczana z warzywami okraszona olejem rzepakowym

Danie to jest mega proste lecz w takim zestawieniu odwołuje się do naszej tradycyjnej kuchni. 
Orzechowy smak kaszy jest eksponowany poprzez dodatek nierafinowanego oleju rzepakowego  kupionego bezpośrednio u producenta. 

Dodatkowym atutem jest aromat warzyw  które oddając swój smak  kaszy pobrały część aromatu od niej. 

Przepis na 4 porcje.
Potrzebujemy:

1 szklankę suchej kaszy gryczanej
1 łyżka masła
1/2 pokrojonej cebuli
1 ząbek czosnku
1/2 pokrojonej  w kostkę marchewki
1/2 pokrojonej drobno papryki
2  i 1/2  szklanki wody
sól, pieprz
4 cienkie plastry wędzonej słoniny( opcjonalnie)
gałązka świeżej pietruszki do dekoracji


Masło rozpuszczamy w rondelku  i podsmażamy na nim cebulę , czosnek oraz pokrojone warzywa .  dodajemy suchą kaszę gryczaną i podprażamy ją do uzyskania orzechowego zapachu. Zalewamy wodą  przyprawiamy solą i pieprzem .
 Gotujemy pod przykryciem  na małym ogniu ok. 15 minut. Następnie wyłączamy i zostawiamy  pod przykryciem . 
Podajemy okraszone olejem rzepakowym  i udekorowane listkiem pietruszki lub cienkimi plastrami wędzonej słoniny. 


Polecam


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz