wtorek, 2 sierpnia 2016

Słodka kukurydza z czerwonym masłem piri - piri

Zbliża się okres  zbioru kukurydzy. Kiedy zdarza się możliwość zakupu młodych jeszcze , ale już odpowiedni słodkich egzemplarzy, chętnie z niej korzystam. Uwielbiam po prostu  kolby kukurydzy zalane odrobiną swojskiego masła.
Jednak masełko z solą  już jest tak oklepane, że postanowiłam skorzystać z  przyprawy  przywiezionej dla nas przez mojego Brata oraz jego Małżonkę.
Przyprawa  o której mówię to mieszanka peri peri w skład , której wchodzą  : papryka, czarny pieprz mielony, płatki chili, kmin rzymski, chili Birds Eye, pieprz cayenne, suszona cebula i czosnek, sól oraz suszone zmielone  pomidory.
Taki zestaw możemy zrobić w  domu sami  a ja na razie korzystam z super prezentu od Iwonki ;).

Potrzebujemy:

2 kolby kukurydzy
3 łyżki dobrego masła
1  łyżeczka przyprawy piri piri ( wedle Waszego uznania)

Kukurydzę  parujemy ok. 15 minut w szybkowarze, ziarenka będą wtedy chrupiące i delikatne. Masło rozpuszczamy w rondelku  dodajemy przyprawę  mieszamy  i polewamy nim kolby kukurydzy.
Zajadamy delektując się słodyczą kukurydzy podkreśloną przez  ostre akcenty.
Polecam.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz