niedziela, 3 lipca 2016

Sałatka szopska na świeżo z Bułgarii

Ostatni tydzień był dość intensywny.
Pewnie jak większość spędzaliśmy czas na kibicowaniu oraz wykorzystywaniu pięknej pogody na przyjemny  odpoczynek w promieniach słońca.
Tydzień rozpoczęty słodkim lenistwem , w przemiłym  towarzystwie Ani,  nad jednym z okolicznych jezior   zakończyliśmy odpoczynkiem w cieniu tarasu oraz degustacją przywiezionych przez Sylwię  serów bułgarskich oraz sałatki szopskiej , która okazała się trafiać w nasze gusta.
Sałatka okazała się być bardzo delikatna a zarazem świeża. Bazę dla niej  stanowią świeże pomidory, ogórek  oraz papryka a regionalnym dodatkiem jest bułgarski ser owczy zwany szopskim.

Potrzebujemy:

2 duże pomidory
1 ogórek
1/2 papryki
1/2  czerwonej cebuli
200 g sera szopskiego
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki octu jabłkowego
pieprz
opcjonalnie sól

Pomidory, ogórki oraz paprykę kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Ser trzemy na tarce z dużymi oczkami. Z oliwy, octu i pieprzu  tworzymy vinegrette i polewamy nim pokrojone warzywa  , całość posypujemy startym serem.
Podajemy razem z grzanką grillowanego chleba, natartego czosnkiem.
Ta sałatka jest  świetnym przykładem , że podróże kształcą.
;).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz