sobota, 23 marca 2013

Sernik wiśniowo- migdałowy

Dość niedawno okazało się, że w codziennej diecie trzeba zmierzyć się z cukrzycą. I już od pół roku udaje się nam z mniejszymi lub większymi sukcesami trzymać cukier w ryzach.
Ale,że nie jest łatwo żyć bez ciast i ciasteczek, więc będę publikować też przepisy zaadoptowane dla cukrzyków.
Pierwszym z nich będzie sernik z wiśniami
2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
2/3 szklanki ekspresowych płatków owsianych
3 łyżki stołowe brązowego cukru lub 1/2-1łyżki ksylitolu
2 łyżki  mielonych migdałów
1/2 kostki masła
800 gram odtłuszczonego sera
1/3 szklanki cukru pudru lub ksylitolu
aromat waniliowy
aromat migdałowy
4 lekko ubite jajka
1/3 szklanki wiśni drobno posiekanych
Rozgrzej piekarnik do 180°C . Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. W średniej misce wymieszaj  mąkę, płatki owsiane, ksylitol i zmielone migdały  razem z masłem. Kiedy masa zacznie się łączyć,  przełóż ją do formy i delikatnie ugnieć. Piec przez 12 minut.
Ubić ser z cukrem pudrem. Dodać aromaty oraz ubite jajka  delikatnie mieszając. Dorzucić wiśnie.
Masę przełożyć na podpieczony spód.
Piec 25-35minut. Zostawić do całkowitego ostygnięcia w piekarniku. Najlepsze jest po 24 godzinach chłodzenia.
Można podawać polane gorzką czekoladą oraz posypane migdałami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz