piątek, 11 lipca 2014

Budyniowa poezja w kokosowej kołderce

Świat bez odrobiny słodyczy, byłby nudny i niezbyt przyjemny. Dlatego raz na jakiś czas można pozwolić sobie na chwilkę zapomnienia w towarzystwie kawy oraz słodkiego co nieco.
Kruche ciasto idealnie komponuje się z jedwabistą masą budyniową, a wiórki dopełniają całości.

Potrzebujemy:

Na kruche ciasto:

1/2 kostki margaryny
30 dkg mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
1 łyżka oleju
2 łyżki cukru

Wszystkie składniki mieszamy , a następnie dokładnie zagniatamy. Gotowym rozwałkowanym ciastem , wykładamy blachę.

Masa budyniowa:

1 litr mleka
3 budynie
1/3 szklanki cukru

Z całości mleka odlewamy 1 szklankę , którą mieszamy dokładnie z budyniami. Pozostałe mleko zagotowujemy razem z cukrem  i pod koniec dodajemy budynie rozmieszane z mlekiem. Gotujemy ok. 2 minut ciągle mieszając.
Zamiast budyniu możemy użyć 3 łyżki mąki przennej i 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
Masę delikatnie wystudzamy i wykładamy na ciasto.

Puszysta kołderka kokosowa:

20 dkg wiórek kokosowych
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
4 białka

Ubijamy pianę z białek, delikatnie dodajemy cukier, wiórki oraz rozpuszczoną  i wystudzoną margarynę. Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na budyń.

Pieczemy w piekarniku na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz