Świat bez odrobiny słodyczy, byłby nudny i niezbyt przyjemny. Dlatego raz na jakiś czas można pozwolić sobie na chwilkę zapomnienia w towarzystwie kawy oraz słodkiego co nieco.
Kruche ciasto idealnie komponuje się z jedwabistą masą budyniową, a wiórki dopełniają całości.
Potrzebujemy:
Na kruche ciasto:
1/2 kostki margaryny
30 dkg mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
1 łyżka oleju
2 łyżki cukru
Wszystkie składniki mieszamy , a następnie dokładnie zagniatamy. Gotowym rozwałkowanym ciastem , wykładamy blachę.
Masa budyniowa:
1 litr mleka
3 budynie
1/3 szklanki cukru
Z całości mleka odlewamy 1 szklankę , którą mieszamy dokładnie z budyniami. Pozostałe mleko zagotowujemy razem z cukrem i pod koniec dodajemy budynie rozmieszane z mlekiem. Gotujemy ok. 2 minut ciągle mieszając.
Zamiast budyniu możemy użyć 3 łyżki mąki przennej i 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
Masę delikatnie wystudzamy i wykładamy na ciasto.
Puszysta kołderka kokosowa:
20 dkg wiórek kokosowych
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
4 białka
Ubijamy pianę z białek, delikatnie dodajemy cukier, wiórki oraz rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na budyń.
Pieczemy w piekarniku na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz