Omlety są dla mnie idealnym daniem na niedzielne śniadanie. Różnorodność składników, które możemy zastosować daje ogromną ilość kombinacji. Każdy może skomponować swój własny omlet na słono lub słodko, w zależności od upodobań. Na dzisiejsze śniadanie wybrałam klasyczną kompozycję czosnku, szpinaku i pomidorów z dodatkiem fety.
Potrzebujemy:
składniki na 2 porcje
3 jajka
1 pomidor
2 ząbki czosnku
liście szpinaku mrożone lub świeże
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki mąki pszennej
1/3 kostki fety
sól ,pieprz
Nasz omlet zaczynamy od podsmażenia na oliwie, drobno posiekanego czosnku oraz szpinaku. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora bez skórki. Całość smażymy na małym ogniu ok, 5 minut. Następnie wystudzamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem soli, następnie mieszamy delikatnie z żółtkami i mąką. Na końcu dodajemy pomidory ze szpinakiem i znów delikatnie mieszamy. Wylewamy na rozgrzaną patelnię , posypujemy fetą pokrojoną w kostkę i czekamy aż całość się zetnie i będzie puszysta i aromatyczne.
Podajemy z sałatką z pomidorów i bazylii.
Bardzo pożywne i smaczne śniadanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz