niedziela, 13 lipca 2014

Omlet ze szpinakiem i pomidorami posypany fetą

Omlety są dla mnie idealnym daniem na niedzielne śniadanie. Różnorodność składników, które możemy zastosować daje ogromną ilość kombinacji. Każdy może skomponować swój własny omlet na słono lub słodko, w zależności od upodobań. Na dzisiejsze śniadanie wybrałam klasyczną kompozycję czosnku, szpinaku i pomidorów z dodatkiem fety.

Potrzebujemy:
składniki na 2 porcje

3 jajka
1 pomidor
2 ząbki czosnku
liście szpinaku mrożone lub świeże
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki mąki pszennej
1/3 kostki fety
sól ,pieprz

Nasz omlet zaczynamy od podsmażenia na oliwie, drobno posiekanego czosnku oraz szpinaku. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora bez skórki. Całość smażymy na małym ogniu ok, 5 minut. Następnie wystudzamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem soli, następnie mieszamy delikatnie z żółtkami i mąką. Na końcu dodajemy pomidory ze szpinakiem i znów delikatnie mieszamy. Wylewamy na rozgrzaną patelnię , posypujemy fetą pokrojoną w kostkę i czekamy aż całość się zetnie i będzie puszysta i aromatyczne.
Podajemy z sałatką z pomidorów i bazylii.

Bardzo pożywne i smaczne śniadanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz