niedziela, 13 lipca 2014

Risotto z wędzoną makrelą

Bardzo ciekawy i inspirujący sposób wykorzystania wędzonej makreli. Takim oto daniem uraczył mnie mój przecudowny Mąż. Doskonała kompozycja smaku makreli oraz świeżej pietruszki z łagodnym smakiem ryżu basmati.

Potrzebujemy:

100 g ryżu basmati
1 wędzona makrela
1 pęczek cebuli dymki
1 pęczek świeżej natki pietruszki
2 jajka
suszone peperoncino
1 łyżeczka curry
sok z cytryny
oliwa z oliwek

Ryż moczyć w zimnej wodzie przez ok. godzinę. osobno pokroić cebulkę oraz szczypiorek. Rybę dokładnie obrać i oczyścić z ości. Ryż ugotować w osolonej wodzie i przepłukać zimną wodą. Zeszklić na patelni cebulę dymkę podsmażyć razem z curry i dodać ryż. Chwileczkę smażyć razem dodając na końcu makrelę, szczypiorek i natkę pietruszki. Ryż wyłożyć na talerz na środku talerza zrobić miejsce na jajko ugotowane na miękko . Podawać udekorane natką pietruszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz