czwartek, 17 lipca 2014

Chrupiąca sałatka z grillowanym kurczakiem i płatkami parmezanu


W takie upalne dni jako posiłki najbardziej sprawdzają się lekkie dania z warzyw. Lekkim a zarazem smacznym daniem jest sałatka z grillowanyn kurczakiem.
Aby przygotować taką sałatkę potrzebujemy :

5 dużych liści sałaty lodowej
1/2 papryki białej lub pomarańczowej
1 pomidora
1/2 małej cebuli
1 ogórka kiszonego lub małosolnego
1 marynowaną papryczkę peperoni
grillowane mięso z kurczaka ( pierś lub udko)
kilka płatków parmezanu
sól , pieprz

Liście rwiemy na drobne kawałki i układamy na półmisku. Paprykę, pomidora, cebulę i ogórka kroimy w kostkę. Dodajemy marynowaną paprykę peperonii pokrojoną w krążki.
Na samym wierzchu układamy mięso grillowanego kurczaka pokrojone w paski. Możemy wybrać grillowaną pierś lub udka, które mają więcej smaku i na pewno nie będą suche.
Dekorujemy płatkami parmezanu oraz przyprawiamy solą i pieprzem.

Możemy podać z jogurtowym sosem czosnkowym, sosem vinegrette lub gotowym sosem meksykańkim , w zależności od upodobań i ochoty. ;).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz