poniedziałek, 21 lipca 2014

Soczysty pstrąg w chrupiącej skorupce z prosciutto crudo

Jak wiadomo warto jeść ryby. Pstrąg ma mięso chude dlatego, musimy wiedzieć jak go przyrządzić , żeby nie było zbyt suche. Ten przepis dedykuję Gaetanowi, który wprost przepada za naszym "strongiem". Ryba podana w ten sposób zasmakuje nawet najbardziej wymagającemu smakoszowi.

Potrzebujemy ( na 2 osoby):

2 szt. patroszonego pstrąga
1 marchewkę
1 małą pietruszkę
2 plasterki cytryny
6 plastrów prosciutto crudo lub innej szynki dojrzewającej
folia aluminiowa

Pstrąga oczyszczamy i myjemy. Marchewkę oraz pietruszkę obieramy , a następnie kroimy w słupki, którymi faszerujemy rybki. Na koniec wkładamy do środka po plasterku cytryny, oraz solimy i doprawiamy pieprzem . Z zewnątrz pstrąga owijamy plasterkami szynki dojrzewającej.
Całość zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku przez ok. 35 minut. Takiego pstrąga możemy przygotować również na grillu.
Podajemy razem ze świeżym plasterkiem cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz