Na taki dzień doskonałym daniem będzie penne z marynowanymi sercami karczocha oraz oliwkami.
Potrzebujemy:
300 g makaronu penne
1 opakowanie marynowanych karczochów
100 gr oliwek zielonych
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 pomidory
kilka listków bazylii
sól, pieprz, przyprawa toskańska
oliwa z oliwek
2 łyżki startego parmezanu
Karczochy kroimy w ćwiartki, i podsmażamy razem z posiekaną cebulą , czosnkiem i pomidorami bez skórek . Dodajemy oliwki oraz pocięte listki bazylii. Smażymy aż powstanie jednolity aksamitny sos z lekko winnymi cząstkami karczocha oraz cierpkimi oliwkami. przyprawiamy solą , pieprzem oraz pikantną przyprawą toskańską i dodajemy do ugotowanego makaronu. Całość posypujemy drobno utartym parmezanem.
Jeśli nie jedliści e nigdy karczochów polecam, naprawdę warto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz