poniedziałek, 5 października 2015

Makaron penne rigate z zielonymi oliwkami i karczochami

Po weekendowym  leniuchowaniu  i kociołkowaniu  w towarzystwie naszych wspaniałych  znajomych nastał nowy tydzień pełen wyzwań. Pogoda pokazuje wszystkie uroki jesieni jakby chciała, abyśmy  na dłużej zapamiętali dotyk jesiennych promieni słońca, ciepło powiewu oraz zapach przemijących dni.
Na taki dzień doskonałym daniem będzie penne z marynowanymi sercami karczocha oraz oliwkami.

Potrzebujemy:

300 g makaronu penne
1 opakowanie marynowanych karczochów
100 gr oliwek zielonych
1 cebula
1 ząbek czosnku
2  pomidory
kilka listków bazylii
sól, pieprz, przyprawa toskańska
oliwa z oliwek
2 łyżki startego parmezanu

Karczochy kroimy w ćwiartki, i podsmażamy  razem z posiekaną cebulą , czosnkiem  i pomidorami bez skórek . Dodajemy oliwki oraz pocięte listki bazylii. Smażymy  aż powstanie jednolity aksamitny sos z lekko winnymi cząstkami karczocha oraz cierpkimi oliwkami. przyprawiamy solą , pieprzem  oraz  pikantną przyprawą  toskańską i dodajemy do ugotowanego makaronu. Całość posypujemy drobno utartym parmezanem.
Jeśli nie jedliści e nigdy karczochów polecam, naprawdę warto.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz