Główną atrakcją dnia miał być kociołek ze swoim przepysznym wnętrzem.
Aby stworzyć coś podobnego potrzebujecie kociołek i parę produktów spożywczych dostępnych w każdym domu:
Na kociołek 7litrów:
7 całych liści kapusty
3kg ziemniaków
1 kg cebuli
2 marchewki
1 średnia cukinia
2 papryki
1/4 małej główki kapusty
1 kg pokrojonego mięsa z udek kurczaka
2 plastry surowego boczku
2 łyżki smalcu
Sól, pieprz, przyprawa toskańska
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
Kociołek dokładnie wykładamy kapustą . Pokrojone warzywa mieszamy i układamy w kociołku warstwę warzyw oraz warstwę pokrojonego mięsa delikatnie solimy i przyprawiamy. Kiedy zapełnimy kociołek kładziemy na warzywa koncentrat pomidorowy i smalec i przykrywamy liściem kapusty.
Kociołek zamykamy i wstawiamy w ognisko.
Jeśli chcemy aby nasze kociołkowe danie było bardziej suche po 30 minutach możemy otworzyć kociołek i odlać część wody , która się wytworzy. Kociołek zamykamy i czekamy jeszcze przez 1 godzinę 30 minut.
Po tym czasie rozpoczynamy wielką ucztę ;).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz