niedziela, 18 października 2015

Zimowy kisiel z cytryną i imbirem

       Zdarza się ,że oglądając tv można podpatrzeć coś co nas zainspiruje. Ostatnią taką inspiracją  była reklama zimowej serii kiśli, jednak jak to ostatnio bywa najpierw pojawiają się reklamy a dopiero  później te produkty znajdujemy w sklepach.  Ale jeśli znamy podstawowe składniki sami możemy przygotować sobie upragniony deser.

Potrzebujemy:

1/2 l wody
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka miodu
1 łyżka syropu z imbiru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka świeżo startej skórki z cytryny

       Wodę przelewamy do rondelka odlewając 1/2 szklanki. Do wody w rondelku  dodajemy imbir, sok cytrynowy , skórkę z cytryny i miód gotujemy aż do wrzenia. W międzyczasie mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w wodzie  pozostawionej w szklance. Mieszamy dokładnie i dolewamy do wrzącej zawartości rondelka równocześnie mieszając. Gotujemy ok. 30 sekund.
Przelewamy do wystudzonych salaterek lub kubeczków.
Sami decydujemy czy zjemy kisiel na gorąco aby rozgrzał nas po ciężkim dniu czy rozkoszujemy się wystudzonym deserem , który zauroczy nas swoim niesamowitym smakiem.

Polecam.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz