niedziela, 18 października 2015

Sos z gorzkiej czekolady z dodatkiem sycylijskiej ostrej papryczki

Czasem  do naszego śniadania lub deseru potrzebujemy odrobinę aksamitnego sosu czekoladowego. Możemy kupić gotowy jednak cała przyjemność jest w używaniu sosu własnej kompozycji. Możemy wtedy stworzyć sos , który będzie odpowiadał nam w  100 procentach.
Do lodów waniliowych lub szarlotki  idealny będzie słodko pikantny  sos  z gorzkiej czekolady.

Potrzebujemy:

3 kostki  gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
1 mała ostra papryczka  pepperoncino

       Czekoladę wraz z mlekiem wstawiamy na 30 sekund do mikrofalówki. Rozkruszamy ostrą papryczkę , dodajemy  do czekolady i mieszamy, aż do  uzyskania  jednolitej masy.
Używamy jako dodatek do lodów  lub deserów, choć niesamowity jest również sam ;).

Polecam




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz