wtorek, 13 października 2015

Pierś z kaczki w aksamitnym sosie z nutą granatu

Dnie robią się coraz krótsze , słońce coraz krócej gości na naszym niebie, coraz częściej za to goszczą chmury .  Dlatego potrzebujemy posiłków urozmaiconych i smacznych , które przygotują nas do zimowych wieczorów. Doskonale do tego nadaje się kaczka, której mięso łączy w sobie miękkość i delikatność wraz  z  doskonałym smakiem  i aromatem.

Potrzebujemy:

2 piersi z kaczki ze skórą
1 mała cebula
1 jabłko
1/2 szklanki czerwonego wina deserowego
1 łyżeczka przyprawy  do kaczki
sól, pieprz
parę kropli maggi
kilka pieczonych  ziemniaków w skórkach
ziarenka z 1 granatu

Pierś z kaczki nacinamy od strony skóry , posypujemy przyprawą i odstawiamy na  30 minut. Kiedy mięso nabierze aromatu obsmażamy od strony  skóry. Uzyskamy w ten sposób  sporą ilość  kaczego smalcu . Drugą stronę piersi podsmażamy ok 1 minuty i mięso odkładamy aby odpoczęło.
Na 1 łyżeczce tłuszczu z kaczki  podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz obrane i pokrojone jabłka . Smażymy aż cebula stanie się szklista , zalewamy słodkim winem i gotujemy ,aż wszystko zmięknie. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy kilka kropel maggi. Sos blendujemy do uzyskania jednolitej ,kremowej konsystencji.
Pierś z kaczki kroimy w plastry. Polewamy sosem z jabłek i cebuli i posypujemy ziarenkami granatu. Podajemy z pieczonymi ziemniakami polanymi koperkiem zakonserwowanym w oliwie .

Słodycz granatu idealnie podkreśla smak mięsa , dodatek pieczonych ziemniaków idealnie łączy to danie  z jesienną atmosferą.

Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz