wtorek, 8 grudnia 2015

Kokosowy "sernik"na kruchym spodzie

Kiedy u jednej z moich znajomych  odkryłam to ciasto nie mogłam uwierzyć , że jest tak zaskakująco proste. Jego składnikami są produkty mało przetworzone, które mogą nam dać więcej swoich skarbów. Przez to są bardziej zdrowe ale niestety nie są mniej kaloryczne ;).
Więc uważajmy.

Potrzebujemy:

Ciasto
2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki miodu
3 łyżki kakao naturalnego
3 żółtka
1/2 szklanki oleju
odrobina soli
suszona żurawina

Masa piankowa:
3 białka
1/2 szklanki cukru
400 ml jogurtu naturalnego
150 g wiórków kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

tortownica o śr.22cm


Płatki owsiane mieszamy razem z kakao , miodem, olejem i żółtkami. Dodajemy sól i odstawiamy ażeby płatki zmiękły.
W tym czasie zajmujemy się masą kokosową. Białka ubijamy razem z cukrem na sztywną  pianę. Dodajemy powoli jogurt naturalny oraz wiórki kokosowe. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.

Na przygotowaną wcześniej tortownicę wykładamy 3/4 masy na ciastoi rozkładamy je równomiernie. Wykładamy masę kokosową a na nią pozostałą część ciasta wierzch posypujemy suszoną żurawiną.

Wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika. Pieczemy ok 30 minut.
Ciasto jest chrupiące i aromatyczne a masa kokosowa idealnie udaje sernik.
Warte spróbowania.
Polecam


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz