Więc uważajmy.
Potrzebujemy:
Ciasto
2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki miodu
3 łyżki kakao naturalnego
3 żółtka
1/2 szklanki oleju
odrobina soli
suszona żurawina
Masa piankowa:
3 białka
1/2 szklanki cukru
400 ml jogurtu naturalnego
150 g wiórków kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tortownica o śr.22cm
Płatki owsiane mieszamy razem z kakao , miodem, olejem i żółtkami. Dodajemy sól i odstawiamy ażeby płatki zmiękły.
W tym czasie zajmujemy się masą kokosową. Białka ubijamy razem z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy powoli jogurt naturalny oraz wiórki kokosowe. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
Na przygotowaną wcześniej tortownicę wykładamy 3/4 masy na ciastoi rozkładamy je równomiernie. Wykładamy masę kokosową a na nią pozostałą część ciasta wierzch posypujemy suszoną żurawiną.
Wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika. Pieczemy ok 30 minut.
Ciasto jest chrupiące i aromatyczne a masa kokosowa idealnie udaje sernik.
Warte spróbowania.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz