czwartek, 17 grudnia 2015

Zupa krem z pora z dodatkiem ognistej chili

Zupa  z porów  zrobiła u nas furorę, więc nic dziwnego ,że po kilku dniach zmodyfikowaliśmy przepis. Zimne wieczory są stworzone aby ogrzać swoje usta , zanurzając je w kremowym  i lekko pikantnym kremie z porów.

Potrzebujemy:

1 duży por  umyty i posiekany
1 ziemniak
1 pietruszka
4 szklanki wody
1 łyżka kolendry
szczypta gałki muszkatałowej
serek topiony typu gouda
odrobina pikantnej papryki ( w zależności od upodobań)
sól i pieprz do smaku
ser feta
oliwa

Posiekanego pora podsmażamy na oliwie razem z obranymi i pokrajanymi ziemniakami i pietruszką. Następnie zalewamy wodą przyprawiamy kolendrą, gałką muszkatałową , papryką oraz pieprzem. Gotujemy aż wszystkie warzywa zmiękną, następnie przyprawiamy solą i blendujemy. Na sam koniec dodajemy 2 łyżki serka topionego.  Zupę dekorujemy pokruszoną fetą

Podajemy gorące z grzankami czosnkowymi .

Polecam


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz