poniedziałek, 14 grudnia 2015

Zupa krem z porów

Na tą zupę miałam ochotę już dość długo , jednak tak wyszło że dopiero teraz postanowiłam się przekonać czy jest naprawdę dobra. Skorzystałam z przepisu Okrasy, aby  się na niej nie zawieść . Okazało się ,że ta delikatne zupa o kremowej konsystencji doskonale trafia w nasze gusta i uplasowała się na 3 miejscu jeśli chodzi o zupy.

Potrzebujemy:

Zupa:

600 g pora
200g  ziemniaków
1 duży korzeń pietruszki
150 ml śmietanki 30%
1 łyżka ziaren kolendry
szczypta gałki muszkatałowej
3 liście laurowe
sół
olej rzepakowy
biały pieprz mielony
woda

okrasa z pomidorów suszonych

2 pomidory suszone
6 szalotek
2 łyżki oliwy z oliwek

100 g łososia wędzonego
100 g sera białego

Pora myjemy i siekamy. Ziemniaki i pietruszkę obieramy i kroimy, podsmażamy razem z porem na oliwie z oliwek. Dodajemy  liście laurowe, zmiażdżone ziarna kolendry, odrobinę soli oraz szczyptę gałki muszkatałowej, zalewamy 3 szklankami wody. Gotujemy ok. 20 minut aż warzywa zmiękną. Przyprawiamy solą i białym pieprzem. Blendujemy razem ze słodką śmietanką.
Pomidory suszone kroimy w paski, szalotki siekamy drobno i całość podsmażąmy na oliwie z oliwek. Gorącą zupę  nalewamy do ciepłych miseczek , polewamy okrasą z suszonych pomidorów  oraz dekorujemy wędzonym łososiem i pokruszonym białym serem..
Bardzo smaczna odsłona , która nakłoniła  nas do dalszych eksperymentów z tą cudowną zupą.
Bardzo smaczna również z łyżką kwaśnej śmietany , serem feta  oraz grzankami czosnkowymi.

Polecam.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz