Na tą zupę miałam ochotę już dość długo , jednak tak wyszło że dopiero teraz postanowiłam się przekonać czy jest naprawdę dobra. Skorzystałam z przepisu Okrasy, aby się na niej nie zawieść . Okazało się ,że ta delikatne zupa o kremowej konsystencji doskonale trafia w nasze gusta i uplasowała się na 3 miejscu jeśli chodzi o zupy.
Potrzebujemy:
Zupa:
600 g pora
200g ziemniaków
1 duży korzeń pietruszki
150 ml śmietanki 30%
1 łyżka ziaren kolendry
szczypta gałki muszkatałowej
3 liście laurowe
sół
olej rzepakowy
biały pieprz mielony
woda
okrasa z pomidorów suszonych
2 pomidory suszone
6 szalotek
2 łyżki oliwy z oliwek
100 g łososia wędzonego
100 g sera białego
Pora myjemy i siekamy. Ziemniaki i pietruszkę obieramy i kroimy, podsmażamy razem z porem na oliwie z oliwek. Dodajemy liście laurowe, zmiażdżone ziarna kolendry, odrobinę soli oraz szczyptę gałki muszkatałowej, zalewamy 3 szklankami wody. Gotujemy ok. 20 minut aż warzywa zmiękną. Przyprawiamy solą i białym pieprzem. Blendujemy razem ze słodką śmietanką.
Pomidory suszone kroimy w paski, szalotki siekamy drobno i całość podsmażąmy na oliwie z oliwek. Gorącą zupę nalewamy do ciepłych miseczek , polewamy okrasą z suszonych pomidorów oraz dekorujemy wędzonym łososiem i pokruszonym białym serem..
Bardzo smaczna odsłona , która nakłoniła nas do dalszych eksperymentów z tą cudowną zupą.
Bardzo smaczna również z łyżką kwaśnej śmietany , serem feta oraz grzankami czosnkowymi.
Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz