niedziela, 29 maja 2016

Stek z tuńczyka z pomarańczowym koprem włoskim

Piękna pogoda i świergot szpaków śpiewaków dobiegający zza okna  sprawiły , że w naszych głowach  kotłowało się od  pomysłów . Od pysznego  śniadanka w miłym towarzystwie poprzez smaczną kawkę, aż do dania głównego na  które przygotowywałam się od tygodnia.
Tuńczyk to jest to. 
Mięso jest delikatne , zwarte i bardzo smaczne. doskonałym towarzystwem  dla tego przecudnego steka okazał się  grillowany koper włoski marynowany z chili.
 Po prostu  pycha. 

Potrzebujemy:

2 plastry polędwicy z tuńczyka ( po 100 g każdy)
1 koper włoski
1 pomarańcza
1/2 chili
sok z 1/2 cytryny
2 gałązki koperku
oliwki 
cebula szalotka
oliwa
sól, pieprz

Koper włoski kroimy na ćwiartki, wykrawamy łykowate "głąby" i kroimy na ósemki. Z drobno posiekanej szalotki ,chili , posiekanych oliwek, koperku oraz oliwy i przypraw  robimy marynatę do kopru. Pomarańczę obieramy i robimy fileciki wycinając je spomiędzy gorzkich skórek , odkładamy je do dekoracji. z pozostałości pomarańczy wyciskamy do marynaty sok . Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie  grillujemy na patelni polewając co chwilę odrobiną soku z cytryny. Grillujemy aż koper zmięknie . Na oddzielnej patelni grillujemy stek z tuńczyka przyprawiony solą , pieprzem  oraz sokiem z cytryny.
 Koper włoski podajemy razem z filecikami z pomarańczy , natką z fenkułu  oraz  rumianym stekiem z tuńczyka.

Polecam



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz