wtorek, 2 kwietnia 2013

Pieczona pierś z kaczki z jabłkami oraz z batatem

Na świątecznym stole zagościła u nas pierś z kaczki z delikatną nutą pomarańczy podana z pieczonymi batatami oraz mazurki i babki świąteczne.

Przepis na pierś z kaczki z jabłkami:
2 piersi z kaczki razem ze skórą
2 jabłka
1 cebula
Skórka z pomarańczy
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz,papryka mielona słodka
1 słodki ziemniak tzw. Batat

Piersi z kaczki rzucamy na rozgrzaną patelnię grilową stroną ze skórą . Wytopi nam się dość dużo tłuszczu, który możemy wykorzystać do podsmażenia w osobnym rondelku cebuli pokrojonej w piórka oraz jabłek pokrojonych w ósemki.Przyprawiamy solą, pieprzem oraz skórką pomarańczową.
Przekładamy podsmażoną pierś do naczynia żaroodpornego przykrywamy jabłkami i cebulą i pieczemy ok 35 minut.
Batata kroimy na plastry grubości ok. 1 cm smarujemy oliwą z oliwek wymieszaną ze słodką papryką i posypujemy gruboziarnistą solą morską.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz