wtorek, 10 grudnia 2013

Kurczak zapiekany pod parmezanem

Potrawa ta jest kompilacją kuchni tajskiej oraz kuchni włoskiej. Aromatyczny i soczysty kurczak zapiekany z makaronem canelloni oraz parmezanem to jest to co nam odpowiada.
Potrzebujemy:
400 g mięsa gulaszowego z kurczaka lub indyka
1 młodą cebulę
1 paprykę
1 pomidor
Natka pietruszki
2 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka pasty paprykowej
200 ml bulionu drobiowego

Sól, pieprz, rozmaryn, roślina curry

Parmezan do posypania.

Kawałki kurczaka obtaczamy w mące , a następnie podsmażamy na maśle. Kiedy kurczak zarumieni się na złoty kolor , wyciągamy go z masła, a na jego miejsce wrzucamy drobno pokrojoną cebulę oraz paprykę. Podsmażamy a następnie dolewamy bulion, pokrojonego pomidora i pastę paprykową. Dusimy pod przykryciem przez ok.10 minut. Pod koniec duszenia dodajemy mięso oraz przyprawy i gotujemy ok.5 minut

Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy podgotowany makaron, na ktòry wykładamy gotowy sos. Całość posypujemy tartym parmezanem  i zapiekamy przez 10 min. w temperaturze 150 °C.
Sycące i smaczne danie nadające się i na obiad i na jakąś imprezę.
Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz