wtorek, 17 grudnia 2013

Pasty do pieczywa chrupkiego

Ostatnio ze zwykłego pieczywa przerzuciliśmy się na pieczywo chrupkie. Jest i wygodne jako baza do kanapek na drugie śniadanie jak i kanapek w domu. Warunkiem smacznych i niekruszących się kanapek są pasty w różnorodnych smakach. W zależności od humoru możemy zrobić pastę jajeczną, z wędliną , papryką lub tuńczykiem.

Baza:
1/2 kostki białego chudego sera
2 łyżki jogurtu greckiego
1 ugotowane jajko
sól pieprz

Pasta jajeczna
Do zmielonej w malakserze bazy dodajemy jeszcze jedno jajko oraz posiekany drobno szczypiorek i możemy się cieszyć smakiem wiosny.

Pasta paprykowa
Do zmielonej w malakserze bazy  dodajemy połowę świeżej paprykii mielimy. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek, który ciemną zielenią kontrastuje z czerwienią pasty.

Pasta z wędliny
Jest to pasta , która towarzyszy mi od zawsze  . W dzieciństwie bardzo często gościła u nas w domu.
Do bazy dodajemy wędlinę pokrojoną na mniejsze kawałki, 1/2 małej cebuli dymki i 1 łyżeczkę musztardy. Znika w błyskawicznym tempie.

Pasta z tuńczykiem
Do naszej cudownej bazy dodajemy puszkę tuńczyka, 1/2 małej cebuli i świeżą natkę pietruszki. I możemy cieszyć się pastą rybną.

Pasta z awokado
Do masy dodajemy awokado i łyżeczkę soku z cytryny, mielimy. Dodajemy posiekany szczypiorek i młodą cebulkę i otrzymujemy pastę w kolorze pistacjowym ;)

Tak oto możemy eksperymentować i komponować piętrowe kanapki w różnych konfiguracjach kolorów i smaków.
Pieczywo chrupkie po jakimś czasie przesiąka wilgocią z past i robi się miękkie i nie kruszy się.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz