Początek grudnia mamy bardziej jesienny niż zimowy .I dobrze.
Na takie jesienne wieczory bardzo sprawdza się delikatna gęsia wątróbka z jesiennymi jabłkami i konfiturą żurawinową. Taką oto upolował mój małżonek. Można usiąść przy stole i delektować się smakami jesieni.
Potrzebujemy:
400 g wątróbki gęsiej ( lub innej)
1 łyżka gęsiego smalcu lub oleju rzepakowego
2 czerwone jabłka
Majeranek
Sól i pieprz
1 sałata karbowana
Wątróbkę myjemy i oczyszczamy z żył. Wrzucamy na patelnię z tłuszczem i odrobinę podsmażamy. Jabłka myjemy , kroimy w ósemki i oczyszczone z gniazd nasiennych wrzucamy na patelnię. Smażymy przez ok . 5 minut. Pod koniec dodajemy konfiturę z żurawiny oraz majeranek.
Podajemy gorące rozłożone na liściach karbowanej sałaty.
Z doświadczenia wiem , że możemy dać więcej jabłek , ponieważ znikają w mgnieniu oka.
SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz