środa, 4 grudnia 2013

Tagliatelle z krewetkami i sezamem

To jest jedno z dań, ktòre zawładnęło naszym smakiem ma zawsze. Za każdym razem, kiedy jemy krewetki z moim Mężem, odkrywamy coraz to inne smaki.
Jest to danie wywodzące się z kuchni tajskiej.
Danie zaskakuje różnorodnością i zestawieniami.
Potrzebujemy:

1 ząbek czosnku
1 posiekana młoda cebulka
1 małe czerwone chili , pokrojone i bez pestek.
garść świeżej kolendry
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka pasty krewetkowej
2 łyżeczki oleju sezamowego
1 1/2 szklanki  obranych krewetek
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki tajskiego sosu rybnego
1 łyżeczka ziarna sezamowego

Z kolendry, czosnki, posiekanej cebulki i chili ucieramy w moździerzu jednolitą masę. Do woka wlewamy olej roślinny, olej sezamowy, sos rybny i dodajemy utartą pastę z kolendry , pastę krewetkową i krewetki. Pod koniec smażenia dodajemy ziarna sezamu. Do gotowego sosu dodajemy ugotowany al dente makaron i mieszamy, aż makaron zostanie oblepiony aromatycznym sosem. Dekorujemy listkami kolendry. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz