niedziela, 12 lipca 2015

Kandyzowane białe czereśnie

Ostatnio sporo czasu spędzamy na naszej działce . Obfituje ona w różnego rodzaju bogactwa , które można przetworzyć , uzyskując fantazyjne smaki z dzieciństwa. Oprócz starej trześni, bogato oblepionych wiśni i mirabelek, pięknych orzechów włoski i laskowych  w naszym zasięgu jest słodka biała czereśnia. Jej jędrne owoce  zachęcają do popuszczenia  wodzy fantazji.
Z  porcji  ok. 0,5 kg obranych i wypestkowanych owoców powstał niesamowity i smaczny dżem.

Potrzebujemy:

0,5 kg wypestkowanej i oczyszczonej białej czereśni
125 g cukru
 sok z połówki cytryny

Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin najlepiej  na noc . Na drugi dzień podsmażamy na małym ogniu, dodając  wyciśnięty sok z cytryny. Podsmażamy  ąż do uzyskania gęstego soku oraz szklistych  owoców . Jeszcze gorące  przekładamy  do słoików i zamykamy.
Są idealnym dodatkiem do lodów i deserów.
Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz