Ostatnio sporo czasu spędzamy na naszej działce . Obfituje ona w różnego rodzaju bogactwa , które można przetworzyć , uzyskując fantazyjne smaki z dzieciństwa. Oprócz starej trześni, bogato oblepionych wiśni i mirabelek, pięknych orzechów włoski i laskowych w naszym zasięgu jest słodka biała czereśnia. Jej jędrne owoce zachęcają do popuszczenia wodzy fantazji.
Z porcji ok. 0,5 kg obranych i wypestkowanych owoców powstał niesamowity i smaczny dżem.
Potrzebujemy:
0,5 kg wypestkowanej i oczyszczonej białej czereśni
125 g cukru
sok z połówki cytryny
Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin najlepiej na noc . Na drugi dzień podsmażamy na małym ogniu, dodając wyciśnięty sok z cytryny. Podsmażamy ąż do uzyskania gęstego soku oraz szklistych owoców . Jeszcze gorące przekładamy do słoików i zamykamy.
Są idealnym dodatkiem do lodów i deserów.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz