Mirabelki kojarzą się z domem rodzinnym , z letnimi popołudniami kiedy po całym dniu biegania i zabaw z rówieśnikami, wracaliśmy do domu gdzie czekał na nas pełny dzban kompotu z mirabelek. Jednak dla mnie mirabelka jest godna aby zachować jej smak na zimę w słoikach.
Potrzebujemy:
1kg mirabelek
500g cukru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 op. dżemixu
Owoce myjemy i pestkujemy. Wrzucamy razem z cukrem i dżemixem do garnka , gotujemy ok. 30 minut. Wkładamy gorące do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odstawiamy do dołu pokrywkami, ażeby nasze słodkie skarby przetrwały w oczekiwaniu na swoją kolej .
Jasno pomarańczowe słoiczki wypełnione powidłami zagościły w naszej małej spiżarce.
Pomarańczowe złoto będzie dosładzało zimowe dni i wzbogacało swoim aromatem nasze potrawy.
Nie tylko nam posmakowały nasze przetwory więc szykujemy się na produkcję kolejnych słoiczków ze słodką zawartością
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz