poniedziałek, 27 lipca 2015

Mirabelkowe marzenie

Mirabelki kojarzą się z domem rodzinnym , z letnimi popołudniami kiedy po całym dniu biegania i zabaw z rówieśnikami, wracaliśmy do domu gdzie czekał na nas pełny dzban kompotu z mirabelek. Jednak dla mnie mirabelka jest godna  aby zachować jej smak na zimę w słoikach.

Potrzebujemy:

1kg mirabelek
500g cukru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 op.  dżemixu

Owoce myjemy i pestkujemy. Wrzucamy razem z cukrem i dżemixem do garnka , gotujemy ok. 30 minut. Wkładamy gorące do  wyparzonych słoików. Zakręcamy i odstawiamy do dołu pokrywkami,  ażeby nasze słodkie skarby przetrwały w oczekiwaniu na swoją kolej .
   Jasno pomarańczowe słoiczki  wypełnione powidłami zagościły w naszej małej spiżarce.
Pomarańczowe złoto będzie dosładzało zimowe dni  i wzbogacało swoim aromatem nasze potrawy.
Nie tylko nam posmakowały nasze przetwory więc szykujemy się na  produkcję kolejnych słoiczków ze słodką zawartością



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz