Ten rok sprzyja tworzeniu domowych przetworów. Różnorodność oraz dostępność owoców zachęca do eksperymentowania w kuchni.
Słodycz moreli jest delikatnie wyciszona poprzez dodatek kwaśnego rabarbaru, to jest to co lubię w dżemach.
Potrzebujemy:
1 kg rabarbaru
2 kg moreli
500 g cukru
1 op.dżemixu
Rabarbar obieramy i kroimy, następnie zasypujemy cukrem. Myjemy morele, usuwamy pestki i kroimy je na ćwiartki. pokrojone morele wrzucamy do rabarbaru i smażymy razem ok.45 minut.
Jeśli chcemy aby nasz dżem był aksamitny, blendujemy metalową końcówką rozdrabniacza. Gorące nakładamy do wyparzonych słoików . Zakręcamy i odstawiamy na zakrętkach aż wystygną.
Dżem idealny do serów , jako dodatek do ciast i naleśników.
Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz