Kiedy panują upały i letnie słońce solidnie przygrzewa nie myślimy o jedzeniu, ale kiedy nadchodzi wieczór nasze organizmy domagają się czegoś konkretniejszego i niezbyt obciążającego.
Moją odpowiedzią na takie potrzeby jest bucattini z aromatycznym sosem z małż z dodatkiem skórki cytrynowej oraz swieżych liści pietruszki.
Potrzebujemy:
1 szklankę mięsa z małży
2 obrane ze skórki pomidory
1 ząbek czosnku
1 cebula
garść natki pietruszki
Kilka kropel sosu ostrygowego
Sól
Pieprz
Starta skórka z cytryny
Makaron bucattini
Oliwa z oliwek
Makaron wrzucamy do wrzątku i gotujemy. Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni aż się zeszklą, dodajemy obrane ze skórki posiekane pomidory . Smażymy aż pomidory zmiękną, przyprawiamy solą, pieprzem oraz skórką z cytryny. Na końcu dodajemy mięso z małży , pietruszkę oraz sos ostrygowy i gotujemy przez ok.2 minuty. Jeśli przesadzimy z czasem gotowania małży staną się one gumowate i gąbczaste.
Odcedzamy makaron i mieszamy z sosem.
Podajemy na stół i patrzymy jak znika w zastraszającym tempie. ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz