Cukiniowy wysyp w pełni. Idąc na zakupy możemy wybierać w kolorach, kształtach i wielkościach. Od żółtych jak cytryna poprzez bladozielone, paskowane aż do ciemnozielonych nic tylko wybierać.
Jest ona uniwersalnym warzywem , dodkonale nadaje się jako wypełnienie do różnego rodzaju leczo ale również do chutney i dżemów.
Idealnie nadaje się również do nadziewania .
Potrzebujemy:
1 średnią cukinię
1 szklanka ugotowanego ryżu
1 puszka tuńczyka z puszki
1/2 pęczka koperku
1 jajko
Sól, pieprz
Przyprawa śródziemnomorska
bułka tarta
Cukinię obieramy, kroimy w plastry o grubości 2 cm i oczyszczamy środek z pestek całość posypujemy solą aby cukinia oddała nam swoją goryczkę. Ryż mieszamy razem z tuńczykiem, posiekanym koperkiem, przyprawami i jajkiem. plastry cukinii spłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie puste miejsca wypełniamy dokładnie ryżem z tuńczykiem. Pełne pysznego nadzienia plastry moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy dokładnie w bułce tartej . Smażymy na rozgrzanej patelni na małym ogniu ok. 2 minuty każdą ze stron.
Podajemy gorące.
Cukinia ze względu na swój delikatny smak jest doskonałym towarzyszem dla składników o intensywnym smaku takich jak tuńczyk czy anchois.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz