Przepadamy za mięsem z kaczki, jednak dziwną sprawą jest to że w naszej zamrażarce dominują udka z kaczki ;). W związku z tym nadmiarem powstał przepis na potrawkę z gotowanych udek z dodatkiem oliwek oraz koncentratu pomidorowego.
Potrzebujemy:
2 ugotowane udka z kaczki
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 obrana marchewka
1 opakowanie oliwek bez pestek
1/2 szkl. wody
1/2 słoiczka koncentratu
1/2 łyżki vegety
1 łyżeczka przyprawy śródziemnomorskiej
1 gałązka bazylii
1 gałązka lubczyku
1 gałązka tymianku
1 łyżka oliwy z oliwek
Ugotowane wcześniej udka z kaczki obieramy z mięsa . Do rondelka na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek oraz utartą marchewkę . Następnie dodajemy mięso z udek oraz oliwki, całość podsmażamy ok 15 minut co chwilę dodając odrobinę wody. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy oraz posiekane świeże przyprawy. Doprawiamy vegetą oraz przyprawą śródziemnomorską.
Potrawka jest doskonałym towarzyszem makaronu w różnych postaciach, kasz oraz moich ulubionych placków ziemniaczanych.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz