Potrzebujemy:
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
250 g masła lub margaryny
2 łyżki miodu ( w moim przypadku miód wielokwiatowy)
3 łyżki prawdziwego kakao
szklanka powideł mirabelkowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody
2 łyżki przyprawy do piernika
50 g orzechów laskowych
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
250 g masła lub margaryny
2 łyżki miodu ( w moim przypadku miód wielokwiatowy)
3 łyżki prawdziwego kakao
szklanka powideł mirabelkowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody
2 łyżki przyprawy do piernika
50 g orzechów laskowych
Do rondelka wrzucamy masło, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz powidła śliwkowe i wszystko razem rozpuszczamy , mieszając co chwilę, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy do wystudzenie. Jajka ubijamy z cukrem aż do powstania puszystej masy, dolewamy do niej wystudzoną wcześniej zawartość rondelka. Na koniec dodajemy wcześniej przesianą mąkę z dodatkiem sody i proszku do pieczenia wraz z posiekanymi orzechami.
Pieczemy w blaszce o wym. 20cm x 25cm wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170 stopni ok 1 godziny.
Rewelacyjnie smakuje ze szklanką ciepłego mleka. oraz polewą z gorzkiej czekolady.
Pieczemy w blaszce o wym. 20cm x 25cm wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170 stopni ok 1 godziny.
Rewelacyjnie smakuje ze szklanką ciepłego mleka. oraz polewą z gorzkiej czekolady.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz