wtorek, 23 lutego 2016

Kokosowa rapsodia obiadowa

Ostatnimi czasy zupy są traktowane przez większość trochę lekceważąco. Jednak wracają w wielkim stylu do menu, ponieważ coraz więcej osób odkrywa dobrodziejstwa  płynące z parującego talerza pełnego zdrowia.
Talerz dobrej  zupy   rozgrzewa, syci na długo, zawiera wiele cennych składników  oraz gotuje się go bez wysiłku. Wystarczy  przygotować odpowiednie składniki  , wrzucić do gara i  czekać  kiedy będzie można przyprawić i podawać gorącą i cudnie pachnącą różnorodnością i zdrowiem.
Pierwszą zupą , którą uwżam za godną polecenia i spróbowania jest  zupa o dość orientalnym składzie.

Potrzebujemy:

2 czerwone cebule
2 marchewki posiekane w kostkę
5 łyżek oliwy
2 papryki
400 g bambusa  z puszki
400 ml mleka kokosowego
600 ml bulionu warzywnego
sos sojowy
300 g krewetek
papryka ostra
2 łyżki curry  w proszku

Podsmażamy do miękkości posiekaną cebulę oraz marchewkę. Dodajemy posiekaną paprykę, bambus , mleko kokosowe oraz bulion i gotujemy ok. 30 minut. Dodajemy krewetki i  doprawiamy sosem sojowym i przyprawą curry. Gotujemy jeszcze 10 minut.
Otrzymamy zupę dość gęstą , pełną różnorodnych smaków oraz dającą energii na cały aktywny dzień.
Siedząc  nad talerzem  gorącej zupy będziemy mogli zatracić się w orientalnym zestawieniu oraz nabrać siły na całodzienne zmagania .

Polecam.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz