poniedziałek, 15 lutego 2016

Wytrawne flaczki po warszawsku

Zima próbuje nie dać za wygraną, mimo że temperatury powyżej 0 , wszechobecna szarość i deszcz sprawiają, że zaczynamy tęsknić za  miękkością kształtów ukrytych pod białym puchem. Świetnym pomysłem na taką pogodę  są wszelkiego rodzaju  gęste zupy , które nie tylko rozgrzewają  lecz dostarczają nam  energii na wyczekiwanie wiosny.

Potrzebujemy:

1 kg  obgotowanych flaczków wołowych
2 cebule
1 ostra papryczka
2 ogórki kiszone
3 ząbki czosnku
50 g masła
1 puszka pomidorów pelatti
1 łyżka kminku
1 cytryna
2 l bulionu wołowego
sól, pieprz, olej rzepakowy

Cebulę oraz czosnek siekamy drobno i przesmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone  ogórki kiszone oraz paprykę i dusimy  aż odrobinę zmiękną. Dodajemy masło i  pomidory z puszki i dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut razem z utartym w moździerzu kminkiem oraz ze skórką otartą z 1 cytryny. Obgotowane flaki gotujemy w bulionie i dodajemy do podsmażonych warzyw, Lekko kwaskowate flaczki  wspaniale komponują się  z utartym kminkiem oraz skórką z cytryny.
Polecam



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz