Zima próbuje nie dać za wygraną, mimo że temperatury powyżej 0 , wszechobecna szarość i deszcz sprawiają, że zaczynamy tęsknić za miękkością kształtów ukrytych pod białym puchem. Świetnym pomysłem na taką pogodę są wszelkiego rodzaju gęste zupy , które nie tylko rozgrzewają lecz dostarczają nam energii na wyczekiwanie wiosny.
Potrzebujemy:
1 kg obgotowanych flaczków wołowych
2 cebule
1 ostra papryczka
2 ogórki kiszone
3 ząbki czosnku
50 g masła
1 puszka pomidorów pelatti
1 łyżka kminku
1 cytryna
2 l bulionu wołowego
sól, pieprz, olej rzepakowy
Cebulę oraz czosnek siekamy drobno i przesmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone ogórki kiszone oraz paprykę i dusimy aż odrobinę zmiękną. Dodajemy masło i pomidory z puszki i dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut razem z utartym w moździerzu kminkiem oraz ze skórką otartą z 1 cytryny. Obgotowane flaki gotujemy w bulionie i dodajemy do podsmażonych warzyw, Lekko kwaskowate flaczki wspaniale komponują się z utartym kminkiem oraz skórką z cytryny.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz