wtorek, 23 lutego 2016

Lekka sałatka z prażonymi ziarnami

Wspaniały poranek w  augustowskiej puszczy zaowocował nie tylko atmosferą relaksu , ale również podsunął ciekawą inspirację na którą bym w życiu nie wpadła. Rozkoszując się hotelowym śniadaniem i widokiem jeziora pokrytego ledwo widocznymi kryształkami  lodu oraz ciemną zielenią  zimozielonych drzew zakosztowałam  sałatki  z rukoli , roszponki oraz kilku rodzajów prażonych ziaren.
Sam widok na półmisku przedstawiał się odrobinę mizernie, ale chęć spróbowania czegoś nowego była silniejsza. I dobrze.

Potrzebujemy:

4 garści  rukoli
4 garści roszponki
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki ziaren dyni
5 wyłuskanych orzechów włoskich
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka  soku z cytryny

Na suchej patelni podprażamy  ziarna słonecznika , dyni oraz orzechy włoskie. Do salaterki wrzucamy roszponkę oraz rukolę. Posypujemy podprażonymi ziarnami  oraz polewamy sosem z oliwy , miodu i soku z cytryny. Ażeby wydobyć całą słodycz   delikatnie posypmy solą morską.
Sałatka ta zachwyciła mnie swoją prostotą oraz świeżym aromatem cytryny.

Polecam


sa


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz