sobota, 6 lutego 2016

Polędwiczki wieprzowe w sosie czekoladowym z gorgonzolą na pieczonych białych warzywach

Piękny lutowy dzień spędzony z moim Ukochanym zaowocował  rozmowami oraz wspaniałą kolacją przygotowaną przez Niego. Urocze chwile relaksu bez codziennego pośpiechu zostały uwieńczone  przepyszną kolacją pełną aromatów ciemnej czekolady, rozmarynu oraz głębokiego smaku wytrawnego wina  ze szczepu shiraz. Rozkosz dla podniebienia.

Potrzebujemy:

400 g polędwiczek wieprzowych
oliwa z oliwek
mieszanka pieprzu czarnego i zielonego ucierana w moździerzu
sól

sos czekoladowy:

1 szalotka
1 łyżka cukru
150 ml czerwonego wytrawnego wina
100 ml soku z czarnej porzeczki
80 g masła
50 g gorzkiej czekolady
50 g gorgonzoli picante
1 gałązka rozmarynu
sól
młotkowany pieprz

Pieczone białe warzywa:

1/3 selera korzeniowego
1 pietruszka
oliwa
czosnek
sól
papryka słodka  mielona


Rozpoczynamy  od obrania selera korzeniowego i pietruszki oraz zamarynowania  w oliwie z ząbkiem czosnku oraz papryką . Wkładamy do piekarnika w zamkniętym naczyniu na 40 minut.
Polędwiczki wieprzowe obwiązujemy sznurkiem i obtaczamy w utartych w moździerzu ziarnach pieprzu. Obsmażamy ze wszystkich stron  na oliwie. Następnie wkładamy na 10 minut do piekarnika . W tym czasie drobno posiekaną szalotkę podsmażamy na oliwie na której obsmażaliśmy polędwiczki, dodajemy cukier , wino oraz sok porzeczkowy wraz z gałązką rozmarynu. Redukujemy ok. 10 minut. Dodajemy następnie zimne masło, gorgonzolę oraz pokruszoną czekoladę i gotujemy aż do  rozpuszczenia składników . Doprawiamy sos szczyptą soli , która podbije słodki smak czekolady oraz wytrawny charakter wina  oraz ziarnami pieprzu. Podajemy  pokrojoną w plastry z kawałkami pieczonego selera i pietruszki oraz z sosem czekoladowym ozdabiającym fantazyjnie całą kompozycję smaków oraz faktur.
Pieczone białe warzywa są doskonałym dodatkiem do mięs i wspaniale sprawdzają się zamiast popularnych ziemniaków, warto spróbować.

Polecam.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz