wtorek, 23 lutego 2016

Pomidorowa bietola z posypką z fety

Ostatni tydzień był dość płodny jeśli chodzi o ilość nowych przepisów , które zagościły w  naszej kuchni.
Czas spędzony poza  domem  w towarzystwie mojego Małżonka  zaowocował , kilkoma nowymi pomysłami  na nasz jadłospis . Były to inspiracje regionalne czyli moje ulubione kartacze, nie dostępne na Lubelszczyźnie  oraz inspiracje kuchnią śródziemnomorską.
Z bietolą czyli burakiem liściowym czy boćwiną  jak kto woli zetknęliśmy się dzięki mojej Mamie, która podzieliła się z nami  nasionami przywiezionymi z Włoch.

Bietolę przyrządzamy podobnie jak szpinak a więc  potrzebujemy:

1 główkę bietoli
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 opakowania tomatery
sól, pieprz
feta do posypania


Bietolę płuczemy pod wodą oraz siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę oraz podsmażamy posiekany czosnek , dodajemy posiekaną bietolę. Kiedy podsmażone liście  nabiorą  ciemnozielonego koloru dodajemy tomaterę oraz sól i pieprz , wszystko gotujemy ok. 5 minut.
Podajemy z kromką ciemnego pieczywa oraz pokruszoną fetą.

Polecam


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz