To ciasto kojarzy mi się z wakacjami , ciepłem babcinego domku oraz mlekiem prosto od krowy i słodkim łakociem.
Każdy świąteczny wieczór celebrowaliśmy z kubkiem mleka i ciepłym kawałkiem ciasta. Ciasto jest puszyste , jednak w tych miejscach gdzie są owoce jest wilgotne .
Ten przepis przeniesie Was z łatwością do krainy dzieciństwa, jest smaczny , pachnący i bardzo prosty.
Składniki:
4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
1 szklanka śmietany
5 jajek
1 kostka margaryny
1 opakowanie proszku do pieczenia ( na 1/2 kg mąki)
owoce sezonowe ( w tym przypadku śliwki)
Margarynę roztapiamy, dodajemy jajka oraz pozostałe składniki całość mieszamy ,ażeby nie pozostało grudek. wykładamy na blaszkę i układamy kawałki owoców. Im owoce będą kwaśniejsze tym ciasto będzie lepsze. Pieczemy w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez ok. 75 minut. Wyciągamy aż ciasto przestanie się lepić do wbitego weń patyczka .
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz