wtorek, 9 sierpnia 2016

Babcine ciasto z owocami

To ciasto kojarzy mi się z wakacjami , ciepłem babcinego domku oraz mlekiem prosto od krowy i słodkim łakociem.
Każdy  świąteczny wieczór  celebrowaliśmy  z kubkiem mleka i ciepłym kawałkiem ciasta. Ciasto jest puszyste , jednak w tych miejscach gdzie są owoce  jest wilgotne .

Ten przepis przeniesie Was z łatwością do krainy dzieciństwa, jest smaczny , pachnący i bardzo prosty.

Składniki:

4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
1 szklanka śmietany
5 jajek
1 kostka margaryny
 1 opakowanie proszku do pieczenia ( na 1/2 kg mąki)
owoce sezonowe ( w tym przypadku śliwki)

Margarynę roztapiamy, dodajemy jajka oraz pozostałe składniki całość mieszamy ,ażeby nie pozostało grudek. wykładamy na blaszkę i układamy  kawałki owoców. Im owoce będą kwaśniejsze tym ciasto będzie lepsze. Pieczemy w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez ok. 75 minut. Wyciągamy aż ciasto przestanie się lepić do wbitego weń patyczka .
Polecam


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz