wtorek, 23 sierpnia 2016

Stek z tuńczyka marynowany w ziołach oraz chili

Ryby są zdrowe , więc  idąc  za tym stwierdzeniem staramy się przynajmniej raz w tygodniu przyrządzać jakieś danie z ryb. Czy to smaczna zupa  czy też , ryba gotowana na parze  ale naszym faworytem jest ryba grillowana na patelni grillowej.
Dlatego też , kupując steki z tuńczyka , wiedzieliśmy jaki mamy na niego plan, czyli wszystko co najlepsze;).
Tuńczyk marynowany w ziołach  i ostrej papryczce : to jest to.

Potrzebujemy :

4 steki z tuńczyka o grubości 2 cm
sok z połówki cytryny
2 łyżki oliwy
1/4 ostrej papryczki chili
kilka gałązek tymianku
sól, pieprz
skórka cytrynowa

Sok z cytryny  mieszamy razem z oliwą, drobno posiekaną papryką, tymiankiem. Marynatę doprawiamy solą i pieprzem oraz utartą skórką z cytryny. Steki smarujemy marynatą oraz odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie grillujemy steki na rozgrzanej  patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony.
Podajemy z  puree  z zielonego groszku.
Polecam.




1 komentarz:

  1. Chyba jeszcze nie miałam nigdy okazji jeść takiego czegoś, ale jak widzę po zdjęciach to na pewno smakuje on przepysznie. Jak dla mnie bardzo fajną sprawą jest przepis z https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-mowi-ze-szpinakiem-z-feta-i-jajkiem-sadzonym/ gdyż ja jestem wielką zwolenniczką łososia w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń