Ryby są zdrowe , więc idąc za tym stwierdzeniem staramy się przynajmniej raz w tygodniu przyrządzać jakieś danie z ryb. Czy to smaczna zupa czy też , ryba gotowana na parze ale naszym faworytem jest ryba grillowana na patelni grillowej.
Dlatego też , kupując steki z tuńczyka , wiedzieliśmy jaki mamy na niego plan, czyli wszystko co najlepsze;).
Tuńczyk marynowany w ziołach i ostrej papryczce : to jest to.
Potrzebujemy :
4 steki z tuńczyka o grubości 2 cm
sok z połówki cytryny
2 łyżki oliwy
1/4 ostrej papryczki chili
kilka gałązek tymianku
sól, pieprz
skórka cytrynowa
Sok z cytryny mieszamy razem z oliwą, drobno posiekaną papryką, tymiankiem. Marynatę doprawiamy solą i pieprzem oraz utartą skórką z cytryny. Steki smarujemy marynatą oraz odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie grillujemy steki na rozgrzanej patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony.
Podajemy z puree z zielonego groszku.
Polecam.
Chyba jeszcze nie miałam nigdy okazji jeść takiego czegoś, ale jak widzę po zdjęciach to na pewno smakuje on przepysznie. Jak dla mnie bardzo fajną sprawą jest przepis z https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-mowi-ze-szpinakiem-z-feta-i-jajkiem-sadzonym/ gdyż ja jestem wielką zwolenniczką łososia w każdej postaci.
OdpowiedzUsuń