czwartek, 4 sierpnia 2016

Sałatka z bobu z ziemniakami i rzodkiewką

Sezon na bób dobiega  ku końcowi, więc śpieszmy się aby spróbować tej  pożywnej  i zdrowej sałatki.
Zestawienie składników zaskakuje swoim dopasowaniem i pozwala na puszczenie wodzy fantazji.

Potrzebujemy:

250 g bobu
350 g młodych ziemniaków gotowanych w skórkach
1 pęczek rzodkiewki
 1/2 pęczka koperku
10 pomidorków cherry

do sosu:

 3 łyżki oleju rzepakowego
1  łyżka octu winnego
1 łyżka musztardy francuskiej
1  łyżeczka miodu
sól i pieprz do smaku

Bób gotujemy na parze, hartujemy zimną wodą i obieramy z łupinek. Ziemniaki gotujemy w garnku aż do uzyskania miękkości.Ziemniaki kroimy na ćwiartki , dodajemy obrany bób, rzodkiewkę posiekaną w  ćwiartki oraz drobno posiekany koperek . Dodajemy pomidorki cherry pokrojone na pół.
Olej rzepakowy mieszamy z octem winnym, musztardą oraz miodem. doprawiamy solą i pieprzem.
 Mieszamy razem z warzywami . podajemy na ciepło .
I jak zawsze przekonuję się ,że połączenie miodu z musztardą jest strzałem w dziesiątkę.

Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz