Sezon na bób dobiega ku końcowi, więc śpieszmy się aby spróbować tej pożywnej i zdrowej sałatki.
Zestawienie składników zaskakuje swoim dopasowaniem i pozwala na puszczenie wodzy fantazji.
Potrzebujemy:
250 g bobu
350 g młodych ziemniaków gotowanych w skórkach
1 pęczek rzodkiewki
1/2 pęczka koperku
10 pomidorków cherry
do sosu:
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka octu winnego
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz do smaku
Bób gotujemy na parze, hartujemy zimną wodą i obieramy z łupinek. Ziemniaki gotujemy w garnku aż do uzyskania miękkości.Ziemniaki kroimy na ćwiartki , dodajemy obrany bób, rzodkiewkę posiekaną w ćwiartki oraz drobno posiekany koperek . Dodajemy pomidorki cherry pokrojone na pół.
Olej rzepakowy mieszamy z octem winnym, musztardą oraz miodem. doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy razem z warzywami . podajemy na ciepło .
I jak zawsze przekonuję się ,że połączenie miodu z musztardą jest strzałem w dziesiątkę.
Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz