Za gołąbkami po prostu przepadam. Jednak wizja gotowania całej kapusty lub nawet liści , przerażała mnie. Dlatego też idealnym rozwiązaniem i wybawieniem jest kapusta pekińska. Liście pekinki nie potrzebują długiego gotowania, a poza tym mają delikatny smak, który bardzo dobrze pasuje do kaszy gryczanej.
Tym razem idealnym towarzystwem dla kaszy są pyszne pieczarki.Potrzebujemy:
1 kapustę pekińską
500g ugotowanej w osolonej wodzie kaszy gryczanej
1 cebula
300 g pieczarek
1 jajko do farszu
sól , pieprz , paprykaLiście kapusty pekińskiej sparzamy przez jedną minutę we wrzącej wodzie. Następnie ostrym nożem ścinamy zgrubienia nerwu.
Na 1/3 wysokości liścia układamy przygotowaną wcześniej odpowiednio przyprawioną masę z kaszy gryczanej , podsmażonej cebuli, pieczarek i jajka.
Zawijamy farsz w liść kapusty możemy cieszyc się gotowym gołąbkiem.
Czynność powtarzamy aż do wykorzystania wszystkich liści.
Gołąbki idealnie smakuja zapieczone kilka minut w sosie pomidorowym, chociaż mój Mąż spałaszowałby je chętnie z sosem grzybowym.Warto spróbować . Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz