Do zrobienia tego przepisu zainspirował nas , jeden z przepisòw podejrzanych w tv.
Smak mleczka kokosowego idealnie łączy się z ostrą papryką oraz świeżym imbirem. Zaś dorsz jest odpowiednią rybą do tego przepisu.
Potrzebujemy:
4 filety z dorsza lub 2 tuszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek
1 cm startego imbiru
1 łyżeczka nasion kolendry
1 pęczek świeżej kolendry lub natki pietruszki
1/2 szklanki mleczka kokosowego
1/2 ostrej papryczki chili
Mieszamy sok z cytryny , oliwę, imbir, czosnek, nasiona kolendry oraz garść posiekanej kolendry, otrzymaną masą nacieramy filety lub dzwonka z ryby. Zamykamy na 15 minut w pojemniku próżniowym , aby ryba nabrała aromatu przypraw. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy mleczkiem kokosowym, i posypujemy papryką chili pokrojoną na grubsze kawałki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 160 st. C) na 25 minut.
Dzięki niebiańskiemu zapachowi roznoszącemu się po całym mieszkaniu , wiemy kiedy rybka jest gotowa do spożycia.
Delikatne, gotowane mięso ryby i ostry smak chili stanowią idealne sąsiedztwo.
Polecam osobom , które lubią eksperymenty oraz smaki orientu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz