Jadłam go dość dawno temu i prawie o nim zapomniałam. Jednak ten zapach ciążko zapomnieć. Chrupiąca skórka , soczyste mięso i wykwintny aromat to jest główny powód dla ,którego warto go zrobić. Ten przepis zapewni udane przyjęcie. a najlepsze w tym przepisie jest to ,że robi się praktycznie sam a dzięki pojemnikowi próżniowemu smak przypraw, dostaje się w głąb kurczaka. Ażeby uzupełnić smak kurczaka dodałam do pieczenia warzywa pokrojone na plasterki: patata , marchewki, cukinie oraz fasolkę szparagową.
Potrzebujemy:
1 całego kurczaka o wadze od 1,5 kg do 2 kg
500 ml jasnego piwa w butelce
3 łyżki oliwy
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka przyprawy do drobiu
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
1 słodki ziemniak pokrojony w plasterki
500 g małej marchwi
200 g fasolki szparagowej
Kurczaka myjemy i osuszamy. Zioła i przyprawy ucieramy w moździerzu, dodajemy oliwę. Wysuszonego kurczaka nacieramy marynatą i zamykamy w pojemniku próżniowym na kilka godzin.
Butelkę dokładnie myjemy i oczyszczamy , odlewamy połowę piwa do szklanki. Kurczaka nabijamy na butelkę tak aby główka butelki wystawała na zewnątrz. Kurczaka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy przez 1,5 godz do 2 godz. Na blachę wykładamy warzywa posmarowane oliwą z oliwek i posypane solą i pieprzem.
Pieczemy przez 40 minut razem z kurczakiem.
I tak oto wykwintna potrawa sama się przygotowuje.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz