I tak oto mamy czas , kiedy z jednej strony jasne promienie słońca rozgrzewają całą ziemię , a z drugiej chłodny wiatr oraz szare chmury ochładzają Nasze wiosenne działania. Żyjemy w dwóch jak odmiennych od siebie porach i czasem ciężko za nimi nadążyć.
Ale còż skorzystam z dość sławnych jakiś czas temu słów:Taki mamy klimat;).
Wiadomo wiosna coraz pełniejsza, więc trzeba zamienić ciężkie potrawy na lżejsze.
Tak więc nastał czas sałaty rzymskiej. Zabierałam się do niej już drugi raz , ale tym raz skutecznie.
Aromatyczna, chrupiąca sałata rzymska na ciepło z dodatkiem oliwy, pomidorów i czosnku. To są ewidentnie nasze smaki.
Potrzebujemy:
1 szt sałaty rzymskiej
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki oliwy z oliwek
4 pomidory obrane ze skórki( w porze letniej) lub pomidory pelati w puszce
Szczypta papryki peperoni
sól i pieprz
Sałatę rozdzielamy na liście i płuczemy. Następnie liście kroimy na cztery części i wrzucamy na rozgrzaną patelnię na której już czosnek zaromatyzował oliwę. Podsmażamy przez ok. 3 minuty. Przyprawiamy papryką, solą i pieprzem i dodajemy rozdrobnione pomidorki. Gotujemy ok. 2 minut.
Kapusta pozostaje delikatnie chrupiąca.
Podajemy na ciepło z pieczywem włoskim lub jako dodatek do mięsa lub ryby.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz