środa, 5 marca 2014

Pomarańczowy indyk z czarnym ryżem



Kolejna z potraw ,która pobudza zmysły i wyobraźnię. Jędrny ryż w aksamitnym ciemnofioletowym kolorze idealnie współgra z kawałkami pomarańczy. Brokuł wzmacnia przyjemny smak świeżo wyciśniętego soku. Podany z czerwonym wytrawnym hiszpańskim winem powstałym z winorośli ze szczepu Shiraz , po prostu niebo w gębie.

Potrzebujemy:

1 łyżka oliwy z oliwek
1 średnia pokrojona cebula
450 gr filetu z indyka, pokrojonego w kostkę
1 szklanka soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy z dodatkiem miąższu
1 listek laurowy
1/2 papryczki chili pozbawionej ziaren
3 szklanki brokułów podzielonych na nieduże różyczki
1 cukinia , pokrojona w kostkę
1 duża pomarańcza pokrojona w plasterki
1 szklanka ugotowanego czarnego ryżu.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy indyka z cebulą ,aż się przyrumienią. następnie wlewamy świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy, dodajemy listek laurowy i przyprawy, gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu.
W tym czasie brokuły i cukinię gotujemy na parze ok. 5 minut, po tym czasie wrzucamy je na patelnię na ,której delikatnie bulgocze sok z pomarańczy. Delikatnie mieszamy całość , dodajemy przyprawy i gotujemy 3-4 minuty aż składniki będę gorące.
Podajemy z gorącym czarnym ryżem udekorowane półówkami plasterków z pomarańczy.
Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz